Lovely London

Nu är det över fem (!) veckor sedan jag kom hem från långhelgen i London. Fyra roliga dagar som flög förbi, och samtidigt kändes som underbart utsträckt tid. Det blev en semester i konstens och krubbets tecken. London levererade, som vanligt :)

Höjdpunkter:

Sara & Sara, namntvillingarna tillsammans igen. Nuff said.

V&A café - the Morris room
V&A, Victoria and Albert – en av mina absoluta favoriter när det kommer till museum. Konst och design, historia och nutid, lokalt och globalt. Utan att betala ett öre kan man få en timmes guidad tur om museets historia och med en introduktion till ett ytte-pytte-litet urval av samlingarna.

Vår guide var en kvinna med periferiseende som spindelmannen skulle avundats och en hundtränares vokala auktoritet, egenskaper hon använde för att se till att alla, alla, museets besökare efterlevde det stränga fotograferingsförbudet…

Ovan bild är från The Morris Room i kaféet, designat av den brittiska formgivarikonen William Morris. Inträde till de allmänna samlingarna är en valfri donation, medan vissa utställningar kostar £10-15. 

The Markham Inn, London
The Markham Inn – ett oprövat ställe, bokade lördagsmiddag på en chansning. Och den gick hem! Mumsig risotto, underbart mör sirloin steak. Allt till bra pris. En av fördelarna med London, speciellt nu för tiden med den starka kronan, är god mat till ett bra pris. Engelsmännens dåliga matkultursrykte till trots. (DN tipsar förresten i dagens tidning om de billigaste resmålen)

tango Fire - Sadler's Wells at Peacock theatre
Tango Fire på Peacock Theatre, Sadler’s Wells – smäktande, förförisk, het och supersnabb tango framförd av ett argentinskt danskompani. Från andra raden kunde vi höra paljetterna prassla och se svettpärlorna glimma.

Dog walking, Hyde Park
Hundpromenad i Hyde park – min kompis Mark jobbar som dog walker, och på måndagen fick jag följa med honom till kontoret :). Hundar, hundar, hundar i en imponerande ordnad röra.

Manet - Portraying Life, Royal Academy of Arts, London
ManetRoyal Academy of Arts – utställning med porträtt av den franska impressionist-kompisen Édouard Manet. Sista dagen 14 april, så passa på om du har vägarna förbi London de närmaste två veckorna. Manets framställning av svart sammet är något av det mest magnetiska jag sett. Det går inte att fånga på reproduktioner, det måste ses irl. £15 kostar inträdet för en vuxen.

National Gallery, Trafalgar Square, London
National Gallery – europeiska konstklassiker från 1200-talet till tidigt 1900-tal. Ett besök på National Gallery är meditation, filosofi och kulturupplevelse i ett. Precis som vad verkar som alla andra museum i London råder där fotoförbud. Bu säger jag. Amerikanska museum är oftast mer tillåtande när det kommer till fotande, vilket är bra. Jag tror att besökares bilder som sprids över världen genom nätet, iPhoto eller fysiska fotoalbum gynnar museum och även kulturen i stort. Inträde till de allmänna (otroliga!) samlingarna är en valfri donation, och jag kan starkt rekommendera att hyra audioguiden. Några höjdpunkter: Velázquez The Toilet of Venus (väldigt vacker), Boticellis Venus and Mars (glimten i ögat), Stubbs Whistlejacket (mäktig och märklig).

Lovely London, längtar till nästa långhelg…

Annons

En tanke på “Lovely London”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s