Florensdoftande kotlett i ugn – Jens Linder, I ♥ you

Söndagsmiddag. Ett aningen bortglömt koncept i min generation. Men Jens, du och din helstekta kotlettrad med smak av Florens har fått mig att inse värdet av denna veckans höjdpunkt. Therefore Jens, I ♥ you. Och för att kotlettbiten blev fantastiskt god! Skojar inte. Receptet typ copy/paste:at finner ni nedan:

 • 1 kg benfri kotlettrad av gris, med fettkappa! (hade ca 800 gr, inga problem)
 • 6 st vitlöksklyftor (3 jättestora gick lika bra)
 • 1 tsk salt
 • svartpeppar ur kvarn
 • 3 st kvistar färsk rosmarin
 • 3 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Mosa vitlöksklyftor, salt, peppar, rosmarin och olivolja till en röra (antingen i mortel, matberedare eller med en stavmixer). Rista ett rutnät i fettkappan (som ligger uppåt) och gör små hål i den hela köttbiten med en knivspets.

Tryck ner lite av röran i varje hål i köttet och massera in det som blir över runtom.  Jag band min kotlettrad med steksnöre för att ”tighta till” biten, och lade till en rosmarinkvist som tipsats om. Sätt in en stektermometer i köttet.

Stek köttet i ugnen på 225° i cirka 15-20 minuter. Sänk sedan värmen i ugnen till 175 grader och låt kotlettraden stå i ungefär 40 minuter till. Ta ut köttet ur ugnen när termometern visar 65 grader och låt det vila i 10 minuter. Färdigt!

Jag serverade med väldigt ostig rotfruksrösti (4 port), som kanske inte blev riktigt som receptet menade att det skulle bli, men god ändå:

 • 2 morötter
 • 2 palsternacka
 • ca 50 g rotselleri
 • 1 röd lök
 • 2 msk smör eller margarin
 • 1/2 tsk salt
 • 2 dl riven ost (your choice, jag använde billig Edamer från Lidl, min nya favvobutik)

Skala och grovriv rotfrukterna, skiva löken. Stek det rivna halvmjukt i lite fett i en ganska stor stekpanna. Rör om då och då. Salta, blanda i hälften av osten och platta till. Stek kakan under lock på svag värme ca 5 min. Vänd den med hjälp av en stor tallrik. (Tricky, jag använde det stora locket, och den var väl inte som en kaka direkt.) Lägg lite mer fett i pannan och stek andra sidan ca 5 min. Höj värmen om det behövs, min rösti blev lite blek vid första stekningen. Strö över resten av osten så den smälter ner under tiden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s