Fête des Grands-Mères och crêpes

Det är fête des grands-mères i Frankrike idag. Gulligt, en dag att fira far- och mormödrar på. Och en anledning att få sälja lite mer blommor.

Nu har ju typ hela dagen gått, men har du en mormor, farmor eller liknande i närheten som du vill fira kan du bjuda på den franskaste av franska efterrätter, crêpes! Eller pannkakor som vi säger i Sverige.

För mig var det crêpefest i lördags. Tyvärr tog jag nästan bara bilder med hipstamatic-appen, och den och mat går inte så bra ihop. Det ser inte alls lika yummylicious ut som det faktiskt var.

Recept från Menyse.com, 6 pers:

Ägg 2 styck
Standardmjölk 3 dl
Vetemjöl 2 dl
Salt 0,2 tsk
Strösocker 1 msk
Smör el. margarin 1 msk

Tillagning
1. Vispa mjölk med mjöl och salt + socker till en slät klimpfri smet. Vispa ner ett ägg i taget. Ställ helst svalt i 30-60 minuter.
2. Smält fett i pannan och vispa ner i smeten.
Pannan är nu infettad, stekfett behövs ej.
3. Grädda på medelhög värme. Häll smet i pannan och vicka så att den rinner ut. Vänd pannkakan när smeten ”stannat” på ytan och kanten är guldgul. Vänd.
4. Trava crêpes med smörpapper mellan lagren.

Tillbehör:
– Nutella (so french, i alla fall i Nice, de älskar Nutella här)
– Hackad choklad; vit, mjölk och mörk (the more the yummier, vi hade en vit choklad med kokosflingor i, to die for!)
– Bär; jordbubbar, blåbär, hallon
– Frukt; banan, ananas, kiwi
– Glass

Min favoritcrêpe blev en med vit chokladkross (+kokos), blåbär och Nutella…

Annons

4 reaktioner till “Fête des Grands-Mères och crêpes”

  1. Tyvärr ingen mormor att fira, men fick åtminstone se ett helt ”I love my Grand-Mother”-tåg med t-shirts och plakat passera Bastiljen. Och en crêpe åt jag också, med smör och kokosflingor. Ja, videon är härlig! Men jag blir lite nostalgimelankonisk av den – den påminner allt för mycket om en första tid i Paris som man – ibland – desperat försöker att återskapa men utan vidare framgång. Jag kan tänka mig att din tid i Nice är lite mer i den stilen ….
    I Paris har jag varit i snart fyra år (med en liten avvikelse till Florens i ett halvår) och jag kom hit i samma språkskole-anda som de flesta andra. Men jag blev liksom fast här, bor med min pojkvän, och nu läser jag en översättar/tolkar utbildning på Sorbonne. Annars flanerar jag mest rundor, vad göra annars? Men Nice! Jag hamnade där på en backpackingtrip snart två somrar sedan och klichéerna till trots föll jag pladask och oväntat.
    Jag har all intention att åka dit i sommar, men tills dess ska jag hänga på din blogg och drömma!

    Caroline

  2. det är ganska slow, och fram tills att karnevalen satte igång rent av lite dött. Men väldigt vackert! Pasteller överallt och nu skiner äntligen solen efter en period med ganska trist väder.

    Jag vill absolut till Paris innan jag drar härifrån! Måste bara planera in det mellan plugg och Sverigebesök. Åh, kommer definitivt fiska efter sköna restaurangtips och annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s