En fransk förkylning – rhume

Det är som med disken, en förkylning suger oavsett vilket land man befinner sig i. Jag har sedan i tisdags levat i en bubbla av snor och huvudvärk. Ber om ursäkt för eventuella mentala bilder som poppar upp framför er. Med andra ord, j’ai un rhume = jag är förkyld (”I have a cold” är en bättre översättning egentligen, j’ai är ”jag har” på franska).

Donc, je suis allée à la pharmacie och köpte på mig lite förkylningsmedicin igår. För det finns i Frankrike. Specifik medicin mot förkylning. Tre tabletter om dagen, och en fjärde (blå=nattfärg?) för när man ska gå och lägga sig. Det är i stort sett paracetamol med något extra för att lindra nästäppa (pseudoefedrin), och ett avslappnande antihistamin (difenhydramin) i kvällstabletten. Och de funkar! Eller så var det bara dags för mig att bli frisk.

Vilket medicinskt blogginlägg det blev. Men det fascinerar mig, att man kan hitta ”förkylningsmedicin” på apoteket här. Och så är detta min ursäkt för svagt bloggande senaste veckan.

Annons

2 reaktioner till “En fransk förkylning – rhume”

  1. Åh! All denna tid och detta visste jag inte om.
    Jag har alltid undrat varför fransmännen inte bara lägger sig ner och dör p.g.a andningssvårigheter när de blir förkylda. Jag menar, när det kommer till så kallat nässpray i Frankrike hade man ju lika gärna kunnat spruta Cillit Bang i näsan och hoppas på det bästa. Sedan min pojkvän upptäckte effektiviteten i svensk nässpray har jag övergått till att skryta om just denna produkt, istället för IKEA, Volvo, Abba, Bergman etc, i alla samtliga sociala sammanhang. Så fint för dig att du är i Nice, det planerar jag till sommaren!

    1. tack! Och, ja, förstår om nässprejen! Köpte nån fransk variant, den smakade konstigt (beskt..) och var typ gjord på eteriska oljor. Så tror effektiviteten var lika med noll. Hur länge har du bott i Paris? Så avundsjuk! Men valet var mellan Nice och inget, så det är klart att det blev Nice :).
      Ska be en klasskompis på besök i Sverige köpa med sig lite nässprej tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s